Poți să anunți că mingea a fost afară după ce ai lovit-o?

La tenis, cei care decid dacă o minge a căzut în teren sau în afara acestuia sunt fie arbitrii de linie, fie arbitrul de scaun. În tenisul profesionist, dacă un out nu a fost semnalat de oficiali, el poate fi anunțat și de jucătorii înșiși.

Momentul în care o minge este anunțată ca fiind afară sau nu este crucial. În primul rând, e important de reținut că jucătorul poate striga out doar când mingea aterizează pe partea sa de teren. În plus, jucătorii trebuie să anunțe că mingea e afară imediat ce aceasta aterizează. Odată ce mingea e declarată afară, oponentul poate disputa decizia. Dacă mingea a prins chiar și 1% din linie, ea este considerată ca fiind în teren, așadar e firesc ca jucătorii să facă uneori aprecieri greșite. Tehnologia ne ajută să verificăm cum stau lucrurile.

Jucătorii nu pot anunța că mingea adversarului este în afara terenului după ce au lovit-o. Anunțul trebuie făcut la câteva secunde după ce aceasta atinge terenul. Terenurile de zgură reprezintă un caz special. Dacă un jucător anunță mingea ca fiind afară, iar apoi verifică urma lăsată pe teren și își dă seama că, de fapt, lovitura fusese bună, atunci el pierde punctul.

În meciurile neoficiale, se recomandă ca jucătorii să anunțe un out doar după ce mingea cade pe teren, nu câtă vreme aceasta e încă în zbor. Altfel, mingea ar ateriza după anunț, ceea ce ar putea crea disensiuni între adversari.

Sistemul hawk-eye și alte instrumente tehnice fac ca tenisul profesionist să fie mai precis ca niciodată, astfel că oficialii de pe teren și jucătorii ajung la o concluzie clară privind corectitudinea unei lovituri aproape în toate situațiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *