Este adevărat că muzica din cazino determină pariorii să își asume riscuri mai mari?

Mulți oameni merg la cazino săptămână de săptămână, dar puțini se gândesc și la trucurile folosite în incinta acestor instituții. Care este efectul muzicii de fundal asupra clienților? Noi îți oferim răspunsul la această întrebare în articolul de mai jos.

Ar putea părea ciudat, dar în 2014, un grup de cercetători psihosociali din Norvegia (da, fix acesta e numele domeniului lor de lucru) a hotărât să investigheze dacă muzica de fundal din cazinouri influențează cumva pariorii și, dacă da, în ce fel.
Experimentul a debutat cu un joc de cărți de-a lungul căruia subiecții au fost instructați să asculte diferite genuri de muzică în căști. Studiul a fost de mică amploare, implicând doar 101 participanți – 72 femei și 29 bărbați, absolvenți ai secției de Psihologie din cadrul Universității din Bergen, Norvegia. Vârsta participanților s-a situat între 18 și 29 de ani, media fiind de 21 de ani.
Pe scurt, oamenii de știință au descoperit că e posibil să existe o legătură între ritmul muzicii și disponibilitatea jucătorilor de a-și asuma riscuri. Totuși, e important să precizăm că experimentul nu a prevăzut și un grup de control (toți cei 101 participanți au ascultat muzică în timpul jocului), ceea ce ar putea reprezenta un neajuns.

În orice caz, cercetătorii au descoperit că există o legătură între muzică și comportamentul pariorilor. Muzica lentă îi determina pe subiecți să joace mai mult, în timp ce muzica alertă le încetinea timpul de reacție. Majoritatea pariurilor au fost plasate într-un interval de timp relativ scurt.

În plus, raportul oamenilor de știință din Norvegia arată că pionierii științelor psihosociale au avertizat încă din 1912 asupra legăturii dintre muzică și păcănele. În același an au fost publicate și informații suplimentare privind jocurile de noroc, informații care au servit drept instrucțiuni pentru tinerii vremii.

Dincolo de concluziile experimentului din Norvegia, există și alte dovezi care sugerează că muzica de fundal poate fi folosită în avantajul cazinourilor. De altfel, dacă ai fost recent în vreun cazino, cu siguranță ai remarcat și muzica. Observațiile personale arată că muzica de fundal corespunde demografiei cazinoului. Dacă pariorii tipici din respectivul lor au o vârstă medie de peste 40 de ani, atunci se optează pentru muzică din anii 90. Pe măsură ce se lasă noaptea, acea muzică se schimbă, incluzând și cele mai recente hituri ale artiștilor în vogă din prezent.

Poți face și singur un experiment data viitoare când mergi în cazino. Oprește-te pentru o clipă și ascultă muzica de fundal. Apoi, aruncă o privire în jur și estimează grupa de vârstă în care se înscriu majoritatea celor prezenți.

Care sunt efectele muzicii de fundal?

Tinerii nu percep cazinourile drept locuri în care e posibil să piardă bani, ci mai degrabă drept spații în care pot să se distreze. Iar dacă vine vorba de distracție, nimeni nu e prea doritor să plece acasă. Pariorii din această categorie nu își fac griji nici dacă ajung să își cheltuie salariul pe o săptămână, fiindcă știu că la sfârșitul săptămânii următoare primesc o altă tranșă.

Oamenii mai în vârstă, pe de altă parte, merg în cazinouri predominant în timpul liber. Ei aleg de obicei abordări mai moderate, dar sunt la rândul lor influențați și de muzică. Nici măcar nu e nevoie de o echipă de oameni de știință din Norvegia care să îți demonstreze că muzica de fundal îți poate afecta starea. E evident că muzica alertă, și în special melodiile care îți plac foarte mult, îți dau o stare bună, iar asta te face să îți asumi riscuri și pariuri mai mari.

Cu toate că aparatele de joc par deja pregătite, iar cazinoul nu pare să mai aștepte ceva de la tine, muzica de fundal e un factor important în succesul acestor locuri. De aceea, alegerea ei e o chestiune spinoasă. Muzica de fundal trebuie să inducă sentimente pozitive, creând confort, siguranță și o stare de bine în rândul vizitatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *