Martingale – unul dintre cele mai cunoscute sisteme de pariere

Martingale este o clasă de strategii de pariere care a luat naștere și a câștigat popularitate în Franța secolului al XVIII-lea. De obicei, acest tip de strategie se aplică în cazul în care ai maximum 2 ieșiri dintr-o situație cu șanse de 50/50. Pariul se bazează pe faptul că jucătorul a pierdut sau a câștigat jocul anterior. Îți vom explica strategia pe larg în acest articol. 

Ce este strategia Martingale?

Strategia Martingale presupune, în general, dublarea valorii pariului de fiecare dată când jucătorul îl pierde pe cel precedent. Un scenariu clasic de aplicare a strategiei este atunci când șansa ca ceva să se întâmple este de 50%.

În situațiile în care apare aceeași probabilitate, cum ar fi aruncatul unei monede, poți determina valoarea pariului în unul din două moduri. Conform strategiei, dacă pierzi un pariu, la următorul trebuie să dublezi suma pusă în joc. Teoria din spatele acestui tip de strategie este că recuperezi tot ce ai pierdut dacă predicția ta este corectă.

Înțelegerea strategiei

Deși pare simplă, strategia trebuie înțeleasă la perfecție înainte de a fi folosită. Un pariu bazat pe ea poate avea unul din două rezultate posibile, acestea având șanse egale de a se produce.

Dacă jucătorul X decide să parieze o sumă fixă de 50 de euro sau de dolari, sperând la pajură atunci când moneda este aruncată, atunci apare o a doua probabilitate: cap. Dacă într-adevăr cade cap, jucătorul pierde pariul curent și recurge apoi la Martingale. El își dublează pariul inițial la 100 și speră din nou la pajură. Dacă iese din nou cap, pierde 100 și trebuie să își dubleze pariul (la 200). Dacă câștigă, nu mai pariază.

După cum probabil ai observat deja, valoarea pariului câștigător depășește suma tuturor pariurilor anterioare, iar diferența reală constă în suma câștigată.

Strategia Martingale

Aplicabilitatea strategiei Martingale pe piața bursieră

Strategia este folosită de obicei în multe cazuri, inclusiv în pariuri în care există cel mult două scenarii cu șanse egale de a se întâmpla. Este important să înțelegem că piețele bursiere nu sunt la fel de simple și imprevizibile ca, de exemplu, pariurile la ruletă. Prin urmare, strategia trebuie adaptată înainte de a fi pusă în aplicare într-un cadru real.

Să analizăm următorul exemplu: Un trader utilizează strategia Martingale și cumpără acțiuni de 10.000 de o anumită unitate valutară, când fiecare acțiune se tranzacționează cu 100. Dacă presupunem că prețul acțiunii specifice va scădea în următoarele câteva zile și traderul face o nouă achiziție în valoare de 20.000 la 50 pe acțiune, valoarea medie crește la 60 pe acțiune.

Presupunând că prețul acțiunii scade din nou, folosind Martingale, traderul ar trebui să facă o nouă achiziție în valoare de 40.000 la 25 pe acțiune. Astfel, prețul fiecărei acțiuni scade la 33,33. În acest moment, conform strategiei, traderul poate obține profit în condițiile în care acțiunile cresc la cel puțin 38,10 fiecare. Într-un astfel de scenariu, jucătorul va obține un profit de 10.000, care este echivalent cu suma pariului inițial.

În cazul de mai sus, traderul poate obține profit după cel de-al treilea pariu, deoarece prețul acțiunilor a ajuns la 38,10. Acest lucru nu se va întâmpla întotdeauna, iar el ar putea spera că piața își va reveni. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *