Este tenisul un sport olimpic?

Primele Jocuri Olimpice de vară au avut loc în anul 1896. La vremea aceea, organismul de conducere al tenisului era Federația Internațională de Tenis de Câmp, iar jucătorii erau împărțiți în două categorii – amatori și profesioniști. Aceștia puteau participa la un număr limitat de evenimente. Comitetul Olimpic Internațional nu a reușit să ajungă la o definiție clară a termenului de jucător amator, astfel că tenisul a fost eliminat din programul Jocurilor Olimpice după 1924.

În 1968 și 1984, acest sport a revenit sub forma unui eveniment demonstrativ din cadrul Jocurilor Olimpice, eveniment la care puteau participa jucători de până la 21 de ani. În cele din urmă, odată cu începutul Erei Open, s-a renunțat la împărțirea în jucători amatori și jucători profesioniști. Așadar, în 1988, sportul a revenit în programul Jocurilor Olimpice, under este inclus până în prezent.

Statele Unite dețin cele mai multe medalii de aur la tenis (21), numărul total de medalii câștigate de această țară ajungând la 39. Marea Britanie a câștigat, per total, cele mai multe medalii (43), 17 dintre acestea fiind de aur, 14, de argint și 12, de bronz. Surorile Williams (Serena Williams și Venus Williams) au câștigat câte trei medalii la dublu. Ambele au câștigat, de asemenea, câte o medalie de aur la simplu. În turneul bărbaților, Andy Murray a câștigat două medalii olimpice de aur, el fiind, până în prezent, singurul jucător care a reușit să își apere titlul olimpic la simplu, masculin. La dublu feminin, Gigi Fernandez și Mary Joe Fernandez și-au apărat, de asemenea, titlul obținut, la fel ca surorile Williams.

Dacă un jucător câștigă toate cele patru turnee de Mare Șlem și o medalie de aur la Jocurile Olimpice în același an, se spune că acesta a câștigat Șlemul de Aur. Steffi Graf este, până acum, singura jucătoare care a reușit acestă performanță (în 1988). 

Jocurile Olimpice din 1992 s-au jucat pe zgură, iar cele din 2012, pe iarbă. În rest, toate competițiile olimpice din lumea tenisului s-au desfășurat pe teren de hard. Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021, se vor juca pe hard, Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, pe zgură, iar cele de la Los Angeles, din 2028, din nou pe hard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *