Elementele componente ale păcănelelor

În mod normal, păcănelele însele sunt alcătuite din câteva componente importante, proprii tuturor aparatelor din lume. Printre acestea se numără rolele, liniile de plată și tabelul de plăți. Vom trece în revistă toate aceste elemente și vom analiza termenii de bază, alături de funcțiile specifice. Cu toate că majoritatea păcănelelor (sloturilor) sunt standardizate, există încă și unele aparate mai complicate. Pe acestea le vom prezenta separat, ca să te ajutăm să înțelegi cu exactitate cum funcționează.

Rolele sunt esențiale pentru sloturi, pentru că ele reprezintă tocmai mecanismul care învârte simbolurile și accelerează pulsul jucătorilor. Sloturile conțin cel puțin trei. Cele mai populare aparate sunt cele cu trei sau cinci role, dar există chiar și unele cu zece, numite Flat Berta, după arma grea folosită în Primul Război Mondial.

Fiecare rolă are mai multe trepte (steps) și opritori (stops). Acestea delimitează locul în care rola respectivă poate ajunge după rotire. Opritorile sunt simboluri precum cărțile de joc, fructele sau diamantele, dar pot fi reprezentate de orice altceva. Pot chiar să fie goale.

La începuturile industriei păcănelelor, rolele aveau doar zece simboluri, dar dezvoltarea tehnologiei le-a sporit numărul în mod drastic. Producătorii au decis să adauge mai multe simboluri pentru mai multe combinații posibile. Acest lucru le permite să ofere premii mai mari și să atragă mai mulți jucători.

Să calculăm, de exemplu, numărul de combinații care pot apărea la un slot cu 3 role și 10 simboluri pe rolă.

Combinații = 10 x 10 x 10 = 1.000

Asta înseamnă că probabilitatea de a nimeri cea mai rară dintre combinații este de 0,1%, ceea ce corespunde unei șanse mici de câștig pentru jucător. Păcănelele sunt concepute în așa fel încât să aducă profit companiei care le operează. Mai târziu, sloturile tipice au început să aibă 3 role a câte 20 de simboluri, adică 8000 de combinații. Această îmbunătățire reprezintă, în egală măsură, o limitare pentru operatorii care încearcă să împiedice câștigarea Jackpoturilor. Evoluția electronicelor și a microprocesoarelor aduce cu sine creșterea numărului de combinații posibile. De exemplu, o rolă digitală poate avea 256 de simboluri și 16 milioane de combinații posibile.

Până acum, calculele s-au referit doar la păcănelele cu trei roile, dar, după cum am menționat mai devreme, sloturile pot avea până la zece role, caz în care numărul de combinații disponibile ar fi de 120.892.582×10²⁴! Ține minte că numărul de simboluri nu presupune scăderea șanselor de câștig ale jucătorului! Doar sporește numărul de combinații posibile, oferind mai multă flexibilitate și producătorilor.

Plățile sunt determinate de frecvența combinațiilor câștigătoare pe care le nimerești. Dacă șansele de a nimeri o combinație câștigătoare sunt destul de mici, și plata va fi mai mică. Situația e valabilă și viceversa. Dacă ai la dispoziție o mulțime de combinații, poți câștiga milioane de euro pornind de la un pariu de doar 1 euro. Frecvența combinațiilor câștigătoare și a plăților e setată de producător și completată de specificațiile operatorului cazinourilor. În plus, toate datele pot fi resetate în orice moment, prin schimbarea unui cip.

Ce este o linie de plată la păcănele?

Linia orizontală din mijlocul panoului poartă numele de linie de plată. Pentru a câștiga, după rotire simbolurile câștigătoare trebuie să se alinieze pe linia de plată.

La începuturile păcănelelor, exista o singură linie de plată pe mijlocul panoului. În timp, numărul lor a crescut la trei, cinci și chiar mai mult. Unele aparate cu cinci role au chiar și 25 sau peste 25 de linii de plată. Pentru a le activa, însă, e nevoie de câte un pariu separat pentru fiecare. În general, poți paria un credit pe linie activă, dar unele aparate acceptă și câteva monede pe linie de plată.

Ce este o linie de plată la păcănele

Ce este un tabel de plată la păcănelele din cazinouri?

Cu ajutorul tabelului de plată vei afla care sunt combinațiile câștigătoare și plățile posibile, în funcție de pariul tău. Și combinațiile speciale sunt prezentate în acest tabel. În plus, el îți poate indica dacă dispozitivul este progresiv sau nu și la ce valoare se ridică Jackpotul disponibil la momentul jocului.

Dacă nu ești familiarizat cu noțiunea de sloturi progresive, poți citi un alt articol publicat pe site-ul nostru pentru a afla mai multe. Pentru moment, să spunem doar că păcănelele progresive sunt interconectate la același Jackpot, așa că premiul crește destul de repede.

Ce este un tabel de plată la păcănelele din cazinouri?

Tava cu monede la păcănelele din cazinouri

Tava este, probabil, componenta preferată a iubitorilor de jocuri de noroc, pentru că ea reprezintă locul în care ajung monedele. Ea se află la baza aparatului și e orientată spre jucător. Practic, dacă apeși butonul de încasare, câștigurile dau năvală în tavă.

Desigur, această componentă este disponibilă doar în cazinourile fizice. Păcănelelor online le lipsește acest avantaj esențial și incitant.

Tava cu monede la păcănelele din cazinouri

Maneta aparatului. De ce păcănelele se mai numesc și „one-armed bandits” (bandiți cu un singur braț) în spațiul american?

Totul pleacă de la maneta care pune rolele în mișcare. Aceasta este plasată în partea stângă a aparatului, dar în zilele noastre nu mai reprezintă un element obligatoriu, ci mai degrabă un accesoriu care creează senzația de autenticitate.

La începuturi, maneta era folosită pentru rotirea mecanică a rolelor, ceea ce acum se poate face prin apăsarea unui buton. Totuși, prezența accesoriului face ca, în spațiul american, păcănelele să se numească „bandiți cu un singur braț”. Maneta este brațul, iar aparatul este banditul care îmbogățește cazinoul pe spatele jucătorului. Practic, păcănelele „jefuiesc”, de aceea ele sunt bandiți. Bandiți cu un singur braț.

Butoanele de joc

Hai să trecem în revistă cele mai frecvente butoane ale păcănelelor. Ține minte că numele lor pot varia în funcție de producător, dar, în general, funcțiile sunt similare.

Butonul Spin (Învârte)

Acesta este butonul care pune rolele în mișcare. Odată ce îl apeși, rolele vor începe să se învârtă.

Butonul Play with maximum credits (Joacă creditul maxim / Pariază creditul maxim)

Indiferent cum se numește, butonul acesta te ajută să pariezi numărul maxim de credite acceptate de aparat. Asta înseamnă că, dacă aparatul acceptă un pariu de maxim cinci monede și jucătorul apasă pe butonul amintit, din creditul lui vor fi retrase cinci monede și rolele vor începe să se învârtă.

Ține minte că butonul acesta este activ doar dacă ai credite disponibile. Dacă nu, îl poți activa introducând mai multe monede în aparat.

Butonul Play with two credits / Play with three credits (Joacă cu două credite / Joacă cu trei credite)

Astfel de butoane indică, de obicei, că aparatul acceptă doar două sau trei credite pentru un pariu maxim. Așadar, apăsând pe buton, jucătorul va crea același efect ca atunci când apasă pe butonul pentru joc cu credit maxim.

Butonul Play with one credit (Joacă cu un singur credit)

Acest buton îți permite să pariezi un singur credit pe rotire. El este disponibil pe fiecare aparat, ceea ce înseamnă că au ocazia să îl testeze diferite categorii de jucători. Important de precizat este faptul că, în comparație cu butonul de joc cu credit maxim, acesta nu pune rolele în mișcare. Ele se învârt dacă tragi de manetă și apeși pe butonul Spin (Învârte).

Dacă apeși de două ori pe buton, slotul va adauga un credit extra la următoarea rotire și tot așa.

Butonul Send (Trimite)

De obicei, apăsarea acestui buton informează aparatul că jucătorul nu mai are de gând să parieze și vrea să treacă la altceva sau să nu mai joace deloc. Aparatele vechi încep să plătească creditele rămase în monede odată ce apeși pe acest buton. Sloturile noi sunt diferite, însă. Ele îți eliberează un tichet cu ajutorul căruia să soliciți retragerea câștigurilor.

Butonul Cash out (Încasează)

Acest buton se găsește în stânga butonului Display (Afișează), iar atunci când îl apeși se aprinde o lumină roșie în dreptul aparatului și angajații cazinoului sunt informați că vrei să îți schimbi banii în monede.

Panoul aparatului

Există câteva panouri diferite, folosite la fiecare aparat. De obicei, ele se găsesc în partea din față și, cu toate că unii producători aleg alte locații, tot ce trebuie să știi este că informațiile de bază sunt întotdeauna vizibile pentru jucător.

Credite sau monede jucate

Nu uita să ții cont mereu de numărul exact de credite pariate la fiecare rotire și fiecare slot. Dacă afișajul indică numărul trei, asta înseamnă că pariezi trei credite la fiecare rotire.

Credite

Aceasta este o opțiune care afișează numărul de credite de care dispune jucătorul.

Când indicatorul ajunge la zero, atunci jucătorul trebuie să mai introducă monede pentru a mai putea juca. Numărul de credite crește atunci când câștigi rotiri sau când introduci monede în plus în aparat. Fiecare credit corespunde unei anumite valori. De exemplu, dacă jucătorul pariază la un aparat de 25 de cenți și introduce o bancnotă de 10 euro, dolari sau lire, atunci creditul afișat va fi de 40. De asemenea, dacă jucătorul pariază trei credite la următoarea rotire, afișajul va indica o valoare de 37. Pe de altă parte, pe panou vor apărea 47 de credite dacă pariorul câștigă apoi 10 rotiri.

După cum am precizat deja, pe ecran nu se afișează suma de bani pe care o pariezi, ci numărul de credite pe care le-ai cumpărat cu acea sumă. De exemplu, o bancnotă de 10 euro va echivala cu 10 credite atunci dacă e introdusă într-un aparat de un euro, și 200 de credite dacă e introdusă într-un aparat cu valoare de cinci cenți.

Dacă apeși butonul Joacă cu un singur credit (Play with one credit), ți se va retrage automat un credit din totalul disponibil. Dacă apeși butonul Joacă creditul maxim (Play with maximum credits), ți se va retrage suma maximă de credite acceptată de aparatul respectiv la fiecare rotire.

Există două modalități de a-ți folosi creditele: jucând și pierzându-le pe toate sau apăsând butonul Payout (Retrage), în așa fel încât aparatul să îți elibereze un tichet. Ia tichetul – el corespunde banilor reali pe care îi poți retrage la casă.

Valoare achitată jucătorului (Paid to player)

Această opțiune afișează numărul de credite câștigate la ultima rotire. Acesta va fi adăugat la numărul total de credite disponibile.

Introdu o monedă (Insert a coin)

Acest mesaj indică faptul că nu joacă nimeni la aparatul respectiv, astfel că oricine poate iniția un joc nou introducând monede sau bancnote.

Cod de eroare (Mistake code)

Acest mesaj e afișat doar dacă aparatul nu funcționează corespunzător și trebuie verificat de un tehnician. Pe panou apare o serie de numere și coduri care indică natura problemei. Astfel, personalul însărcinat cu repararea aparatului poate interveni cât mai repede posibil.

Simboluri

Deși cele mai multe păcănele s-au transformat complet odată cu progresul tehnologic, încă există anumite simboluri tradiționale care rezistă în timp. Și în zilele noastre mai poți da peste clopot (Bell), simbolul libertății, care a apărut odată cu primul slot, creat în 1899. Acest simbol este folosit adesea în jocurile populare. Printre simbolurile clasice se mai numără cireșele, lămâile și Lucky 7.

Simbolul Bar este un alt supraviețuitor al epocii clasice. În zilele noastre, el apare și în format dublu, triplu ș.a.m.d.

Deși multe dintre simbolurile clasice sunt încă disponibile, și mai multe au luat naștere în imaginația producătorilor de păcănele. Există o varietate enormă de fructe, numere, mașini, logo-uri, litere, animale și multe altele. Practic, se poate folosi orice simbol.

Simboluri Wild (sălbatice) la păcănelele din cazinouri

Simbolul Wild (sălbatic) a căpătat popularitate și în rândul păcănelelor moderne, și poate fi folosit pentru a înlocui orice alt simbol, formând, astfel, o combinație câștigătoare. Dacă jucătorul nimerește două simboluri-pereche, de exemplu, două cireșe, iar pe aceeași linie de plată mai apare și un simbol Wild (sălbatic), aparatul va răsplăti jucătorul cu creditul corespunzător combinației de trei cireșe.

Simbolul sălbatic poate servi, uneori, și drept multiplicator. După cum am explicat, dacă un jucător nimerește două cireșe și un simbol sălbatic, aparatul va plăti valoarea corespunzătoare unui grup de trei cirește. Dacă Jokerul este și multiplicator, atunci jucătorul va încasa o valoare dublă, triplă sau cvadruplă.

Ce este un simbol Scatter în termeni de păcănele?

Simbolurile Scatter sunt cele care îți aduc câștiguri suplimentare. În funcție de jocul ales, ele pot să multiplice câștigurile, să se afișeze pe întreaga rolă sau să îți ofere simboluri-pereche și combinații câștigătoare. Simbolurile de tip Scatter seamănă cu cele de tip Wild (sălbatice).

Simbolul Any Bar (Orice bar)

Acesta este un alt simbol popular printre păcănelele clasice, cu trei role. Există bar individual, dublu și triplu, iar simbolurile Any Bar pot fi combinate în așa fel încât să formeze combinații câștigătoare.

Butonul Empty (Gol)

Păcănelele afișează adesea simboluri goale pentru a indica faptul că nu există potențial de câștig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *