Ce înseamnă WTA la tenis?

În tenis, organismul de conducere al tenisului masculin este All Tennis Professionals (ATP). În mod similar, organizația responsabilă de guvernarea tenisului feminin la nivel mondial se numește Women’s Tennis Association (WTA). WTA a fost înființată după recunoașterea a două aspecte importante care împiedicau tenisul feminin. În primul rând, jucătoarele nu erau conștiente de turneele în care aveau voie să joace. În al doilea rând, ele câștigau mai puțin de jumătate din premiile în bani în comparație cu omologii lor de sex masculin.

Decalajul

În 1968, a început o nouă eră în tenis, când profesioniștii și amatorii au pus capăt diviziunilor dintre ei și au început să joace toate evenimentele împreună. Când a avut loc primul Wimbledon din Era Open, campionul de simplu masculin a câștigat 2.000 de lire sterline, în timp ce campionul de simplu feminin a câștigat 750 de lire sterline. Pe atunci, Campionatul Mondial de Tenis (WCT) și Liga Națională de Tenis (NTL) reglementau jocul feminin. Jucătoarea nr. 1 la acea vreme, Billie Jean King, făcea parte din NTL. Ea, împreună cu Ann Jones, Rosie Casals și Francoise Durr, și-a format propriul turneu, care a fost susținut de promotorul George Mccall. Dincolo de US Open și Wimbledon, acest grup de jucătoare și-a organizat propriile evenimente. Însă, la sfârșitul anilor ’60, evenimentele separate au fost interzise de către Asociația de Tenis pe iarbă a Statelor Unite și, ulterior, jucătoarele au fost eliminate din clasament. La începutul lui 1970, bărbații câștigau de douăsprezece ori mai mult decât femeile.

Intră în scenă: Gladys Heldman

Gladys Heldman a fost jucătoare de tenis, dar este cunoscută mai ales pentru contribuțiile sale la tenisul feminin în afara terenului. Ca editor al revistei World Tennis Magazine, Heldman a scos 5.000 de dolari din propriul buzunar și a semnat un contract de 1 dolar cu nouă jucătoare de tenis: Billie Jean King, Nancy Richey, Rosie Casals, Peaches Bartkowicz, Kristy Pigeon, Valerie Ziegenfuss, Julie Heldman, Kerry Melville Reid și Judy Dalton. Acest grup de jucătoare a devenit celebru sub numele de Original 9.

Heldman a țintit întâi Campionatul Pacific Southwest din Los Angeles, care premia bărbații cu sume de opt ori mai mari decât ale femeilor. După ce Jack Kramer, directorul turneului, a refuzat să ceară salarii egale, cele nouă femei au boicotat evenimentul. Ele au format propriul lor turneu, în Houston, pe bază de invitații, și au oferit 7.500 de dolari câștigătoarei.

Gladys Heldman

Circuitul Virginia Slims

Încet, dar sigur, în toate orașele Statelor Unite s-a sedimentat un circuit profesionist de tenis feminin. 19 turnee și 31 de jucătoare au contribuit la obținerea unui premiu total de 3.09.100 de dolari. Acest circuit a devenit celebru sub numele de Virginia Slims Circuit. În 1973, la Hotelul Gloucester din Londra, la o săptămână distanță de Wimbledon, Billie Jean King a organizat o întâlnire cu Federația Internațională de Tenis pe iarbă (ILTF). În cadrul întâlnirii, s-a decis că US Open va fi primul turneu de mare șlem care va oferi premii egale atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

În anii ’80, au fost cooptate companiile Colgate, Toyota și Avon, care au devenit principalii sponsori ai circuitului Virginia Slims. Acum, el este cunoscut sub numele de Women’s Tennis Association (WTA), iar majoritatea evenimentelor oferă premii egale pentru bărbați și femei. WTA are evenimente profesioniste (dincolo de turneele de mare șlem) structurate ca WTA 1000, WTA 500 și WTA 250, care aduc câștigătoarei 1000/900, 470 și, respectiv, 280 de puncte în clasament. Există, de asemenea, un turneu de sfârșit de an, în cadrul căruia cele mai bune opt femei concurează pentru titlu și 1500 de puncte în clasament. Următorul lot de opt cele mai bune participă, de asemenea, la un turneu de sfârșit de an, în cadrul căruia câștigătoarea primește 700 de puncte în clasament.

Începând cu 2021, circuitul WTA este prezidat de Steve, iar Mickey Lawler este președinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *