Ce înseamnă wild card (WC) la tenis?

În tenisul profesionist, wild cardul (WC) este un bilet special, prin care un jucător obține acces direct la un turneu la care în mod normal nu ar fi putut concura. Un turneu profesionist de tenis funcționează în format eliminatoriu, iar un anumit număr de jucători este plasat direct pe tabloul principal, în funcție de anvergura turneului, care e dată de numărul de puncte pe care le oferă. Anumite locuri de pe tabloul principal sunt rezervate celor care nu intră în mod direct în competiție. Ele sunt ocupate de jucătorii veniți din calificări, jucătorii care primesc wild carduri și lucky losers.

Selecția wild cardurilor

Jucătorii din calificări sunt cei care au câștigat toate cele două sau trei partide disputate în rundele de calificare, desfășurate înainte de începerea meciurilor de pe tabloul principal. Wild cardurile permit jucătorilor să intre fie în calificări, fie direct pe tabloul principal – decizia le aparține în exclusivitate organizatorilor turneului. Jucătorii care primesc wild card sunt aleși în funcție de următorii factori: 

'; } else { echo '
'; } ?>
  • Performanțe notabile recente
  • Istoricul anterior în turneul respectiv
  • Un fost jucător de top care revine după o accidentare 
  • Un jucător din țara gazdă 

Numărul de wild carduri

La turneele de Mare Șlem (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open), 8 jucători primesc wild card-uri. Cu excepția Wimbledonului, celelalte trei șlemuri pot nominaliza câte un wildcard și la celelalte două turnee echivalente. În celelalte categorii de turnee, organizatorii pot plasa între 3 și 5 wildcarduri. În cazul în care un jucător nu acceptă wildcardul, este preferat un competitor care a pierdut în ultimul tur al tabloului de calificări. 

Unele dintre cele mai notabile victorii ale jucătorilor care au intrat în turneu cu un wildcard în istoria recentă sunt următoarele:

  • 2001 – Wimbledon – Goran Ivanisevic (câștigător) 
  • 2009 – US Open – Kim Clijsters (câștigătoare) 
  • 2019 – Indian Wells – Bianca Andreescu (câștigătoare) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2024 Fortuna Pariuri