Ce înseamnă Q la tenis?

Turneele profesioniste de tenis sunt formate dintr-un anumit număr de jucători, în funcție de categoria turneului, adică de numărul de puncte pe care le are de oferit în clasament. Cu cât e mai mare numărul de puncte, cu atât mai mare va fi și numărul de jucători care participă la eveniment. Jucătorii sunt plasați pe un tablou care avansează în format eliminatoriu. Criteriile prin care un jucător se califică la turneu sunt poziția în clasament, istoricul turneului și performanța din tururile de calificare. Deci ce sunt tururile de calificare?

De ce Q?

În cursa principală există câteva sloturi speciale pentru jucătorii din calificări (qualification rounds). În tururile de calificare, jucătorii trebuie să câștige două sau trei meciuri (eliminatorii) pentru a ajunge pe tabloul principal. Cei care câștigă toate aceste meciuri ajung pe tablou. Acolo, în dreptul numelui lor se notează un Q, care arată că vin din calificări.

'; } else { echo '
'; } ?>

Majoritatea turneelor profesioniste au două tablouri, unul pentru calificări și unul principal. Calificările se dispută cu câteva zile înainte de meciurile de pe tabloul principal. Jucătorii de pe tabloul principal sunt mai bine clasați decât cei care dispută calificările, singura excepție reprezentând-o cei care primesc wild carduri – însă acestea sunt stabilite de organizatorii turneului.

Câți jucători trec de calificări?


Numărul jucătorilor care acced pe tabloul principal din calificări depinde de categoria de turneu. Cele patru evenimente majore, cunoscute ca turnee de mare șlem, au, la simplu, tablouri principale formate din 128 de jucători. Cei clasați pe primele 104 poziții din lume intră direct în cursa principală. 16 intră prin clarificări, iar 8, cu wild carduri. Următoarea categorie de turneuri o reprezintă evenimentele de tip Masters 1000. Aici, între 6 și 10 jucători ajung din calificări pe tabloul principal. Ultimele două categorii de turnee sunt ATP 250 și ATP 500. În cazul lor, numărul de jucători veniți din calificări variază între 2 și 4. Și turneele din circuitul WTA funcționează în mod similar, categoriile de turnee fiind WTA 1000/900, WTA 470 și WTA 250.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2024 Fortuna Pariuri