Ce înseamnă LL pe tabloul principal la tenis?

LL pe tabloul principal înseamnă Lucky Loser – un perdant norocos. Chiar dacă sună depreciativ, LL este titlul acordat unei anumite categorii de jucători și înseamnă exact ce sugerează. Într-un turneu profesionist de tenis, există două tablouri. Primul este tabloul de calificări, în cadrul căruia participă jucători care au poziții bune în clasament, dar nu suficient de bune încât să intre direct pe tabloul principal. Al doilea este chiar tabloul principal, unde sunt plasați jucătorii cel mai bine cotați.

Selecția Lucky Loserilor


Pe tabloul principal există un anumit număr de locuri care le revin posesorilor de wild carduri și jucătorilor veniți din calificări. În calificări, jucătorii trebuie să câștige două sau trei meciuri pentru a ajunge pe tabloul principal. Odată ce posesorii de wild carduri și cei veniți din calificări își preiau locurile pe tablou, tabloul este complet. Există însă și situații în care unii jucători se retrag înainte ca meciurile să înceapă. Poate fi vorba de orice competitor, iar motivele din spatele retragerii sunt variate, de la boli până la cauze personale. Pentru a umple golul lăsat pe tablou, jucătorul cel mai bine clasat dintre cei care au pierdut în ultimul tur de calificări îl înlocuiește pe cel retras din turneu. El devine astfel lucky loser (LL).

Scenarii

Dacă jucătorul cel mai bine clasat din ultima rundă a tabloului de calificări nu poate participa pe tabloul principal – oricare ar fi motivul – al doilea cel mai bine clasat devine lucky loser. În cazuri rare, când niciunul dintre jucătorii din ultima rundă a tabloului de calificări nu reușește să ajungă pe tabloul principal, atunci rolul de lucky loser îi revine jucătorului cel mai bine clasat din penultima rundă a tabloului de calificări.

Se întâmplă adesea ca lucky loserul să joace pe tabloul principal împotriva unui alt jucător venit din calificări. Acesta din urmă poate fi chiar cel în fața căruia lucky loserul a pierdut în ultimul tur de calificare, iar rezultatul meciului poate fi, de asemenea, diferit. Între 1978 și 2019, nouă bărbați și trei femei au câștigat un titlu de tenis la nivel profesionist ca lucky loser. Astfel, deși are un nume care le-ar putea displăcea, statutul acesta le oferă șansa de a-și adjudeca trofeul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *