Ce înseamnă capi de serie la tenis?

Tenisul este un sport global, care are în spate peste două secole de existență. Turneele profesioniste de tenis, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, au demonstrat creșterea dramatică a popularității acestui sport începând cu anii 1960. La diverse turnee participă jucători de diferite naționalități, care se luptă pentru titlu și, mai ales, pentru punctele din clasament.


Există diferite categorii de turnee de tenis în funcție de punctele pe care le oferă fiecare. Ele au la bază un tablou principal, cu meciuri eliminatorii, pe care jucătorii trebuie să le parcurgă. Nu toți jucătorii participă la toate turneele. Pe baza clasamentului și a preferințelor lor, jucătorii pot opta pentru categoria de eveniment la care sunt eligibili să joace. 

De ce e nevoie de capi de serie?


La începuturile tenisului, cei mai buni doi jucători de pe tablou se întâlneau adesea în primele tururi (inclusiv în primul tur). Pe atunci, singurul aspect de care se ținea cont la alcătuirea tabloului era ca doi jucători de aceeași naționalitate să nu se întâlnească în tururile inițiale. Când jucătorii mai bine clasați au ajuns să se confrunte tot mai des în primele tururi, oficialii circuitului și ai turneelor au decis însă să introducă sistemul de capi de serie. Potrivit acestuia, jucătorii sunt repartizați pe tablou în funcție de poziția din clasament. De exemplu, dacă jucătorii clasați pe locurile 1, 3 și 4 participă la un turneu, ei vor fi considerați capi de serie 1, 2 și, respectiv, 3 pentru acel eveniment.

De ce capii de serie se mai numesc și „seeds” (semințe)?


Există două teorii care pot explica de ce a fost ales termenul „seed” (sămânță). În agricultură, fermierii își împrăștie semințele pe câmp. În mod similar, la tenis, jucătorii mai bine clasați (semințele) sunt împrăștiați pe tablou, în așa fel încât să nu se întâlnească între ei în primele tururi. O altă teorie spune că tragerea la sorți la tenis poate fi văzută ca un copac. Semințele se plantează și, pe măsură ce turneul avansează, recreează copacul (e mai ușor să îți imaginezi un pom de Crăciun).

Numărul de capi de serie
Numărul total de capi de serie („seeds”) variază în funcție de numărul total de jucători, care la rândul său depinde de categoria de turneu. Un mare șlem are 32 de capi de serie, un Masters are 16, un ATP 250 și un ATP 500 – 8. Circuitul feminin se bazează pe un tipar asemănător, cu șlemuri, WTA 1000, WTA 470 și 2TA 250.


Cu cât un cap de serie e plasat mai sus, cu atât va avea un drum mai lin spre finală. Plasarea capilor de serie pe tablou este de obicei determinată de un grafic realizat conform regulilor ATP și WTA. În unele cazuri, organizatorii stabilesc capii de serie în spatele ușilor închise, iar în alte ocazii, un sistem de tragere la sorți determină locul lor pe tablou.


Sistemul capilor de serie din tenis ajută, deci, la a reduce polarizările și le oferă tuturor jucătorilor din competiție șanse egale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *