Ce înseamnă ATP la tenis?

Tenisul este un sport practicat pe șase continente. Fiecare dintre ele găzduiește mai multe turnee la nivel profesionist, la care jucătorii participă pentru a acumula puncte în clasament și a evolua în carieră. Cu toate acestea, pentru ca acest sistem în care evenimentele sunt împărțite pe diferite niveluri și se joacă doar în anumite perioade din calendar să aibă o structură, este nevoie de un organism de conducere. El se asigură, în plus, că jucătorii sunt plătiți corespunzător, în funcție de nivelul turneului la care participă. În tenisul masculin, cel mai înalt organism de conducere este cunoscut drept All Tennis Professionals (ATP).

Ideea de la care a pornit totul


1968 a fost anul în care categoriile de amatori și profesioniști au dispărut, iar jucătorii au început să joace fiecare turneu profesionist, în special cele de mare șlem. Sistemul avea însă nevoie de schimbări majore, deoarece jucătorii nu erau întotdeauna siguri la ce evenimente ar trebui să participe și nici nu câștigau suficient. Astfel, în anul 1972, Jack Kramer, fost lider mondial, a înființat circuitul ATP. Primii pași făcuți de Kramer au fost încurajatori, însă ATP nu s-a bucurat de sprijinul financiar necesar pentru a revoluționa cu adevărat sistemul. Drept urmare, a trebuit să facă echipă cu Federația Internațională de Tenis (ITF) și cu Circuitul Internațional Profesionist de Tenis Masculin (MIPTC).

Hamilton Jordan

Punctul de cotitură pentru ATP a venit în 1987, când directorul general, Hamilton Jordan, a intensificat jocul politic. Pe atunci, el era șeful de cabinet al președintelui american Jimmy Carter. Jordan și-a valorificat toate cunoștințele în materie de politică, le-a îmbinat cu cele din tenis și a convins și jucătorii, și sistemul că este nevoie de un circuit mondial ATP. Mai precis, Jordan a convins opt dintre cei mai buni 10 jucători din 1988 să părăsească MIPTC și să se alăture ATP. Asta deși ITF respinsese în repetate rânduri rugămințile ATP de a-și forma propriul circuit.


În 1988, Jordan s-a lansat într-o mișcare strategică finală. A pus în parcarea de la arenele US Open un podium pe care a lipit cu bandă adezivă sigla ATP, a ținut emblematicul discurs intitulat „Tenisul la răscruce”, iar 16 dintre cei mai buni 20 de jucători de la acea vreme au fost de acord să se alăture circuitului ATP. La scurt timp după aceea, IBM a decis să fie unul dintre sponsorii acestui circuit.

Hamilton Jordan

Viziunea lui Jordan a dus la formarea ATP World Tour, care este acum cunoscut sub numele de ATP Tour. În prezent, în cadrul circuitului ATP se desfășoară turnee profesioniste de tenis masculin, împărțite în următoarele categorii: ATP masters 1000, ATP 500, ATP 250, alături de cele patru turnee de mare șlem. Numerele din titluri arată câte puncte primește câștigătorul fiecărui tip de turneu. De asemenea, la sfârșitul fiecărui an competitiv se organizează un turneu al campionilor, în cadrul căruia cei mai buni opt jucători ai anului se luptă pentru titlul și 1500 de puncte de clasament.

Circuitul ATP este actualmente condus de Andrea Gaudenzi, fost jucător din Top 20, cu o experiență vastă în marketing sportiv, date, tehnologie și media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *