Ce este tabloul principal la tenis?

Turneele profesioniste de tenis se joacă în format eliminatoriu. Jucătorii care participă la eveniment sunt grupați doi câte doi. Astfel, își dau seama care sunt potențialii lor adversari în tururile următoare. Iar tabelul în care se găsesc participanții conform tragerii la sorți se numește tablou principal.


În tenisul profesionist există două tipuri de tablouri. Unul se numește tabloul de calificări, iar celălalt, tabloul principal. Calificările cuprind două sau trei tururi. Jucătorii care nu sunt suficient de bine clasați încât să intre automat în cursa principală trebuie să câștige întâi tururile de calificări ca să ajungă pe tablou. Jucătorii de pe tabloul principal sunt organizați astfel:

  • Capii de serie: Aceștia sunt jucătorii cei mai bine clasați de pe tabloul principal. În funcție de dimensiunea tabloului, aceștia sunt împărțiți în așa fel încât să nu se întâlnească în primele tururi.
  • Jucătorii care nu sunt capi de serie: Aceștia nu sunt capi de serie, dar au o clasare suficient de bună încât să intre direct pe tabloul principal.
  • Jucătorii veniți din calificări: Ei sunt cei care au câștigat tururile de calificare.
  • Posesorii wild cardurilor: Aceștia sunt jucătorii care au intrat direct pe tabloul principal, conform deciziei organizatorilor. Selecția posesorilor de wild card depinde de performanțele recente ale unui jucător, istoricul acestuia la turneu sau de situația în care un jucător clasat altădată foarte bine încearcă să revină după o perioadă lungă de accidentări.
  • Lucky Losers: Când un jucător se retrage de pe tabloul principal, el este înlocuit de un lucky loser. Lucky loserul este jucătorul cel mai bine clasat dintre cei care au pierdut în ultimul tur de calificări.
  • Excepții speciale: Acești jucători pătrund în condiții speciale pe tabloul principal. Sunt cei care au ajuns în semifinale sau chiar în finala unui turneu anterior și trebuie să joace pe tabloul principal la un altul.


Jucătorii de pe tabloul principal au șansa de a câștiga puncte în clasament și premii în bani. Prin urmare, tablourile principale sunt cele mai competitive din orice turneu profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *