Ce este Șlemul de Aur în tenis?

Cele patru turnee de tenis majore din timpul anului se numesc șlemuri. Acestea sunt Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open. Openul Australian și cel American se joacă pe teren de hard, Wimbledon, pe iarbă, iar Openul Francez, pe zgură. Câștigarea fiecăruia dintre aceste turnee îi aduce jucătorului 2000 de puncte în clasament și șansa ca numele său să intre în istoria tenisului.

Tenisul a avut niște începuturi tare alambicate ca sport olimpic. Întâi a fost introdus la Jocurile Olimpice de Vară din 1896. În 1924, a fost scos de pe listă, iar în 1998 a revenit, transformându-se într-o parte integrantă a Jocurilor Olimpice.

Introducerea sa în rândul sporturilor olimpice le-a adus jucătorilor șansa de a lupta pentru Șlemul de Aur. Șlemul de Aur poate fi câștigat pe parcursul unui singur an, în interval de douăsprezece luni sau de-a lungul întregii cariere. Șlemul de Aur calendaristic apare atunci când un jucător câștigă toate cele patru turnee majore și medalia olimpică de aur în același an. Șlemul de Aur necalendaristic poate fi câștigat dacă jucătorul triumfă la toate cele patru turnee majore și la Jocurile Olimpice într-un interval de douăsprezece luni, dar doi ani calendaristici.

Steffi Graf este singura jucătoare din istorie, atât la categoria masculină, cât și la cea feminină, care a reușit să câștige Șlemul de Aur într-un singur an calendaristic (1998). Echipa de dublu formată din Bob și Mike Bryan a obținut Șlemul de Aur necalendaristic în 2012-2013. Un Șlem de Aur care nu e obținut nici într-un an, nici într-un interval de douăsprezece luni, se numește Șlemul de Aur al carierei. Asta înseamnă că jucătorul sau jucătoarea a câștigat toate cele patru turnee majore și medalia olimpică de aur pe parcursul întregii cariere. În total, 24 de jucători de la toate categoriile (simplu masculin, simplu feminin, dublu, dublu mixt, precum și simplu, dublu și dublu mixt în versiunea paralimpică) au reușit să câștige Șlemul de Aur al carierei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *