Ce este „linia de tramvai” la tenis?

La tenis, „linia de tramvai” se referă la o anumită porțiune a terenului. Pe marginile terenului rectangular se află două linii paralele. Cea interioară se numește linie de simplu, iar cea exterioară, linie de dublu. Cele două formează liniile de tramvai. Spațiul dintre acestea se numește „alee”. Fiecare dintre aleile aflate de o parte și de alta a fileului are o lungime de 11,8 m și o lățime de 1,4 m.

Câmpul de joc


Semnificația „liniilor de tramvai” este diferită în meciurile de simplu față de cele de dublu. La simplu, dacă mingea aterizează pe alee, e considerată afară. Însă dacă o porțiune cât de mică a ei atinge linia de simplu, atunci e considerată în teren.


La dublu, aleea face parte din câmpul de joc. Cu alte cuvinte, toată lățimea terenului, până la linia de dublu, este spațiu de joc. Atât la dublu, cât și la simplu, linia de serviciu rămâne aceeași. O porțiune a zonei de serviciu e delimitată parțial de linia de simplu. Dacă serviciul aterizează dincolo de această linie, serviciul este considerat afară. De obicei, arbitrul de linie anunță dacă o minge este regulamentară sau nu. 


Pe unele terenuri, care sunt gândite doar pentru evenimente de simplu, liniile de tramvai lipsesc cu desăvârșire. Pentru că majoritatea turneelor profesioniste includ și meciuri de dublu, însă, și terenurile lor includ aleea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *