Ce e obiectul acela micuț din plastic care se prinde la racheta de tenis? (Antivibratorul)

Jucătorii de tenis își prind adesea un accesoriu mic, dintr-un material ca de plastic, în partea de centru-jos a racordajului de la rachetă. Acest accesoriu se numește antivibrator. Atunci când jucătorul lovește mingea, tensiunea din corzile rachetei produce o vibrație care se propagă până în mână. Unora dintre jucători le place acest sentiment, însă altora, nu. Cei care vor să scape de vibrație își atașează la rachetă un antivibrator.

Momentul în care mingea atinge racheta ajută jucătorii să își dea seama dacă lovesc cu partea corectă a racordajului sau nu. Apare, de asemenea, un sunet specific, care arată cât de „plin” a fost lovită mingea. Acest sunet este adesea auzit și de oponent, care poate aprecia gradul de precizie cu care a fost lovită mingea și cât de atent trebuie să fie la retur. Dacă la rachetă este atașat un antivibrator, se poate ca jucătorul care lovește să nu își dea seama cât de curat a atins mingea. În plus, efectul care reduce vibrația minimizează și sunetul produs de contactul dintre minge și rachetă, astfel că jucătorul aflat la retur nu mai poate anticipa eficiența loviturii.

Antivibratoarele se împart în trei categorii. Ele pot avea forma unei benzi de cauciuc, care se prinde de corzi în zona dorită de jucător, sau formă circulară, respectiv de șarpe. Banda de cauciuc se prinde de obicei în partea inferioară a celor două corzi centrale, însă efectul său antivibrator este minim. Antivibratorul în formă de disc sau cerc este folosit pe scară mai largă de jucători. Cu toate acestea, se întâmplă frecvent ca discul să sară atunci când mingea e lovită cu mai multă putere decât de obicei. Antivibratorul cel mai eficient este acela în formă de șarpe. El se prinde de mai multe corzi și zboară cu greu.

Antivibratoarele sunt disponibile și în alte forme, ceea ce le permite jucătorilor să își personalizeze racheta. Materialul folosit la crearea lor este PVC sau cauciuc siliconic. Așadar, antivibratoarele ajută jucătorii să își simtă mai bine racheta, modificând tensiunea din corzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *