Cât durează un joc de tenis?

Un meci de tenis poate fi jucat ca cel mai bun din trei sau cel mai bun din cinci seturi. Formatul de cinci seturi este văzut în meciurile masculine de Grand Slam, care sunt cel mai înalt nivel de turnee (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open). Numărul de seturi dintr-un meci este un factor major în determinarea duratei unui meci.

Un alt factor major în stabilirea duratei unui meci de tenis este formatul punctajului. La Grand Slam, fiecare turneu are propria regulă atunci când un meci intră în setul cinci. La Australian Open, un tiebreak de 10 puncte decide meciul când scorul la al cincilea set este egal la 6 game-uri fiecare. La Roland Garros, alias French Open, meciul se termină atunci când există o diferență de două game-uri și, prin urmare, nu există nici un tiebreak în setul cinci. Wimbledon a introdus cea de-a cincea regulă de tiebreak în 2019, conform căreia primul la 12 puncte într-un tiebreak la un scor de 6-6 câștigă meciul. US Open a fost primul care a introdus cea de-a cincea regulă a tiebreak-ului printre slame-uri. Cel de-al cincilea set de reguli de tiebreak este același cu orice set de tiebreak convențional, unde primul care ajunge la 7 puncte cu o diferență de două puncte câștigă setul.

Durata unui meci de trei seturi depășește rareori limita de trei ore. Un meci de cinci seturi atinge de obicei marca de două ore și jumătate dacă meciul se termină în seturi directe. Cu toate acestea, au existat multiple situații în care durata unui meci de tenis a depășit imaginația noastră. Să aruncăm o privire asupra acestor cazuri.

Cel mai lung meci din istoria tenisului profesionist a fost disputat în prima rundă a Campionatelor de la Wimbledon din 2010, când John Isner l-a învins pe Nicholas Mahut după ce a jucat timp de 11 ore și 5 minute pe parcursul a 3 zile. Wimbledon nu avea regulă de tiebreak pe al cincilea set. Prin urmare, scorul la al cincilea set a fost 70-68.

Cele mai lungi meciuri ale celorlalte trei slame-uri nu au depășit limita de 7 ore. În 2012, Novak Djokovic l-a învins pe Rafael Nadal după 5 ore și 53 de minute în finală. Aceasta este până în prezent cea mai lungă finală din istoria slam-ului. Fabrice Santoro și compatriotul său Arnaud Clement au jucat un meci în prima rundă de 6 ore și 33 de minute la Openul Franței din 2004, care a fost cel mai lung meci din istoria turneului. În cele din urmă, US Open a avut cel mai lung meci jucat în 1992, când Stefan Edberg l-a învins pe Michael Chang în semifinale după 5 ore și 26 de minute.

În cele mai bune dintre cele trei meciuri din set, semifinalele lui Madrid Nadal de la Rafa Nadal și Novak Djokovic din 2009 sunt considerate cel mai lung meci din istoria evenimentelor Masters. A durat puțin peste patru ore, în care Nadal a câștigat meciul cu 3-6 7-6 7-6.

La categoria feminină, toate meciurile, inclusiv slame-urile, se joacă ca meciuri din setul celor mai bune din trei. Cel mai lung meci a fost jucat în 1984 între Vicki Nelson și Jean Hepner într-un turneu de la Richmond. Nelson a câștigat meciul după 6 ore și 31 de minute. Scorul final a fost 6-4 7-6.

Durata unui meci de tenis depinde astfel foarte mult de formatul de punctare, de intensitatea jucătorilor și de suprafața pe care se joacă meciul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *