Aripa – poziție în jocul de fotbal

Fie că ești antrenor, fotbalist experimentat sau simplu amator, trebuie să cunoști câteva principii de bază ale jocului. De exemplu, unul dintre aspectele fundamentale în formarea unui jucător, formare care, în mod ideal, începe în copilărie, este capacitatea antrenorului de a selecta cea mai bună poziție pentru acesta.

În general, jucătorii dintr-o echipă pot ocupa o singură poziție, însă tacticile au evoluat în timp, permițând acum strategii mai flexibile. Acest lucru face diferența între fotbalul din trecut și cel din prezent.

În acest articol, vom discuta despre poziția de extremă sau aripă. Această poziție este similară cu cea a atacantului tradițional, cu diferența că primul joacă pe ambele părți, ceea ce îi permite atât să marcheze, cât și să își asiste coechipierii. Schemele de joc în care poziția de extremă e pusă în valoare cel mai mult sunt 4-2-3-1, 3-4-3 și 4-3-3.

'; } else { echo '
'; } ?>

Aripile joacă în partea cea mai largă a terenului. Aceștia au nevoie de un control perfect al mingii, precum și de capacitatea de a juca în spații înguste și 1 la 1 fără ca mingea să părăsească terenul. Majoritatea aripilor sunt scunde și destul de rapide. Aceasta este o condiție prealabilă pentru un joc de succes, dar există și excepții.

După cum am menționat mai devreme, rolul jucătorilor s-a schimbat atât de mult, încât acum, un jucător poate îndeplini mai multe funcții. Astfel, crește eficiența generală a echipei. Aripile din ziua de azi joacă mai agresiv decât în trecut.

Prin urmare, vei constata că aripile de astăzi contribuie la marcarea unui număr semnificativ mai mare de goluri decât în urmă cu zece ani. Jucători precum Cristiano Ronaldo, Arjen Robben și Franck Ribery au perfecționat acest tip de joc și sunt un exemplu perfect de aripi.

Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt factorii care determină dacă un jucător este bun pe această poziție, trebuie să știi că există mai mulți care trebuie luați în considerare:

⦁ Rezistență – poziția de aripă este cea mai intensă dintre toate. Jucătorii care servesc drept aripi trebuie să alerge în față dacă echipa lor încearcă un atac, iar apoi să se întoarcă foarte repede pentru a-și apăra poarta

⦁ Viteza – viteza este unul dintre cei mai importanți factori, atât la împingerea în față, cât și la revenirea în defensivă. Aripa trebuie să fie rapidă;

⦁ Driblingul – jucând într-o zonă în care mingea părăsește ușor terenul, driblingul este extrem de important pentru a-i permite aripii să depășească apărarea echipei adverse și să marcheze sau să dea pasă de gol;

⦁ Abilitatea de a centra – centrarea este probabil cea mai frecventă activitate a unei aripi. Dacă centrează bine, jucătorul de pe această poziție este de mare folos echipei;

⦁ Abilități în apărare – uneori, extrema trebuie să acopere vulnerabilitățile din apărare, folosindu-și viteza pentru a contracara adversarul;

⦁ Înțelegerea jocului – nu în ultimul rând, o bună înțelegere a jocului îi permite aripii să anticipeze și să neutralizeze mișcările periculoare ale adversarilor.

Pentru multe echipe, aripa tradițională rămâne un atu valoros. Jucătorii de pe această poziție aleargă pe margine și centrează. De aceea, poziția este una crucială în ofensivă, dar și la pase.

Jucători cunoscuți pe poziție de aripă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2024 Fortuna Pariuri