Mijlocașul defensiv

Posturile din apărare sunt întotdeauna cele mai importante în jocul de fotbal. Dacă apărătorii lasă loc de multe goluri și le permit oponenților să atace, practic anulează eforturile celorlalți membri ai echipei și fac victoria adversarilor să pară ușor de atins.

Un mijlocaș defensiv încearcă să se poziționeze cât mai aproape de linia de apărare a propriei echipe, rămânând aproape de portar. Postul este adesea subestimat, pentru că jucătorii care îl ocupă nu dau goluri prea des, dar, de fapt, el este esențial pentru strategia întregii echipe. Orice antrenor bun îți va spune că apărarea este fundația pe care se clădește jocul. Asta îi face pe mijlocași (și mai ales pe mijlocașii defensivi) atât de importanți.

Jucătorii care evoluează în acest post au, de obicei, multă stamină. O condiție fizică bună și viteză se numără, de asemenea, printre calitățile necesare. Mijlocașii tind să devină rapid liderii echipei (căpitani).

Principala sarcină a mijlocașului defensiv este să acopere golurile care apar în apărare în timpul fazelor ofensive. E nevoie de multă energie pentru ca întregul joc să se reorganizeze. Rolul mijlocașului defensiv este foarte strategic, mai ales în cazul fazelor 1 la 1.

Una dintre sarcinile secundare, dar la fel de importante, ale mijlocașului defensiv este să gestioneze duelurile aeriene. Jucătorul clasic, bine făcut, din acest post are capacitatea de a recupera cât mai multe mingi înalte, permițând echipei din care face parte să pornească în contraatac.

În timpul fazelor ofensive, principalul rol al mijlocașilor este să acopere golurile. De la ei nu se așteaptă să dea goluri sau pase decisive, ci să susțină echipa în cazul în care adversarii pornesc în contraatac.

Hai să analizăm, rând pe rând, diferitele funcții pe care le îndeplinește un mijlocaș defensiv. Cele mai frecvente sunt:

Mijlocașul defensiv tipic – sarcina lui este să acopere golurile din linia de apărare și să îi împiedice pe adversari să organizeze un contraatac rapid, dar și să acopere mijlocașii ofensivi când aceștia preiau mingea;

– Conducător de joc retras – această subcategorie de mijlocași are o altă sarcină (în afară de cea obișnuită), și anume să paseze mingea către aripi și să faciliteze contraatacul;

– Mijlocașul închizător – în general, acest gen de mijlocaș nu ia parte la fazele ofensive. Rolul lui este să oprească orice contraatac al adversarilor;

– Ancoră – după cum sugerează și numele, acest gen de mijlocaș trebuie să păstreze o distanță egală între linia de apărare și cea de mijloc, în așa fel încât oponentul să nu treacă spre poartă fără niciun efort;

– Half-back – sarcinile sunt atât de ordin defensiv, cât și de ordin ofensiv. Acești mijlocași intră în acțiune atunci când echipa proprie are un nivel superior celei adverse, astfel că oponenții nu se apropie prea des de poartă;

– Regista – acest tip de mijlocaș are mai multă libertate de acțiune, rolul său fiind acela de a împinge oponenții în jumătatea lor de teren.

Desigur, fiecare subcategorie are caracteristici proprii, iar tacticile jucătorilor de fotbal se pot schimba destul de des, în funcție de starea echipei și de alți factori.

Jucători faimoși în acest post: Gennaro Gattuso e exemplul tipic de mijlocaș care muncește pe teren, alergând mult pe parcursul celor 90 de minute de joc. Alți mijlocași cunoscuți sunt Carlos Dunga, Cambiaso, Essiene, Schweinsteiger. Sergio Busquets, jucătorul Barcelonei, este un exemplu de mijlocaș defensiv încă activ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *